Tuesday, January 22, 2008

Eerste nieuwsbrief van de VLD Gentbrugge

Nieuwsbrief Gentbrugge Ledeberg Januari 2008.

Geachte leden en sympathisanten van Open VLD

Ik hoop dat ik u namens de VLD Gentbrugge een voorspoedig 2008 mag toewensen. Sinds de fusie met Gent nu 30 jaar geleden is er een hele weg afgelegd. We mogen niet vergeten dat Gent destijds onder een loodzware schuldenlast gebukt ging. In 1989 begon de ommekeer: het is het jaar dat VTM op antenne komt, Sas van Rouveroij schepen van financiën wordt en er een schuldenberg van 18 miljard oude franken is. Zijn opvolger Christophe Peeters maakte onlangs bekend dat de financiën van de stad Gent er weer volledig bovenop zijn. Hij heeft de komende jaren als schepen van Financiën een budgettaire ruimte van maar liefst 470 miljoen euro (of 1,2 miljard oude franken) om te investeren in het welzijn van alle Gentenaren. Maar de VLD denkt verder dan de verkiezingen van 2012: tot en met 2020 zijn de financiën van de Stad Gent verzekerd. Dat maakt dat wij trots mogen zijn op Gent zonder echter te vergeten dat we als bewoner van de deelgemeenten moeten opkomen voor rechten.

Guido Van Peeterssen,
Voorzitter Open VLD Gentbrugge.

----------------------------------------------------------------------------

Eerste nieuwsbrief.

Als voorzitter van de VLD Gentbrugge mag ik veel positief nieuws melden voor Gentbrugge en Ledeberg. Zo zijn er heel wat groene zones aangelegd: er is de ontwikkeling van de Gentbrugse Meersen tot een brede groene ring, aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers. Die Gentbrugse Meersen sluit bovendien mooi aan bij Melle en Heusden en geven nu een uitstraling naar de rest van de stad. Even verder werd het E3 plein opnieuw aangelegd. Het volledig vernieuwde park sluit aan met de Ledebergse Scheldemeander. Door het aanbrengen van voldoende groene elementen is het nu heel aangenaam wandelen van de Boven- naar de Benedenschelde. De werken aan het Keizerpark stonden jarenlang op een laag pitje, maar na de aanleg van een tweede fietsersbrug ging het erg snel. Deze brug verbindt het Keizerspark met de groenas langs de Schelde. Maar ook op gebied van tewerkstelling en mobiliteit werd er de afgelopen jaren hard gewerkt. Er zijn bovendien 25 miljoen euro beschikbaar voor Ledeberg en Oud-Gentbrugge, zonder heel wat andere projecten niet te vergeten. Het leek me dan ook een goed idee om u daarvan op de hoogte te houden.
------------------------------------------------------------------

Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie.

Om u te danken voor uw steun, om terug te blikken op 2007 en om samen vooruit te kijken naar de uitdagingen van 2008 organiseert Open VLD Gent, samen met al haar lokale afdelingen een grote Nieuwjaarsreceptie op zondag 27 januari om 11u in het Europahotel, Gordunakaai 59 te Gent. Leden en sympathisanten zijn welkom. Wie nog geen lid is kan zich hier lid te laten maken van VLD Gentbrugge

Lid worden van VLD Gentbrugge kan ook door 12,5 euro te storten op rekening 979-6249853-51 VLD Gentbrugge, Schooldreef 106 te Gentbrugge. Men kan ons bezoeken op internet via www.vldgentbrugge.be of www.gentbrugge.blogspot.com Mailen kan ook via guido.van.peeterssen@telenet.be

Studienamiddag 'Jongeren en motivatie'

Sinds begin 2006 lopen in 13 Vlaamse steden en gemeenten actieplannen ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, in Gent het Jongerenwerkplan genoemd. Er worden tal van acties opgezet om laaggeschoolde jongeren aan een job te helpen en bedrijven gevoelig te maken voor dit onderwerp. Maar ook na ruim anderhalf jaar Jongerenwerkplan blijkt het soms heel moeilijk om vacatures in te vullen. Het gebrek aan motivatie van sommige jongeren zou hier het grote struikelblok zijn. Zijn jongeren te nonchalant om afspraken na te komen of hebben bedrijven gewoon te hoge verwachtingen? Het proefproject Voorzet werkt samen met voetbalclub KAA Gent om meer impact te krijgen op de attitudes van jongeren. Daarom was het Gentbrugse Ottenstadion de uitgelezen plaats voor een druk bijgewoonde studienamiddag.

Uit onderzoek blijkt een gigantisch scholingsprobleem, vaak met een problematische sociale achtergrond. Heel wat langdurig werkloze jongeren zijn opgegroeid in instellingen, kampen met geestelijke of lichamelijke gezondheidsproblemen of kennen zware drugproblemen. Een grote groep van deze probleemjongeren heeft geen besef wat werken betekend. Guido Van Peeterssen volde de studiedag en sprak met schepen Mathias De Clercq. Die stelde 5 actiepunten op: Er moeten minder ongekwalificeerde jongeren het onderwijs verlaten. Via een Openbedrijvenplan moeten jongeren een betere kijk krijgen op bedrijven en jobs. Er moet een grotere betrokkenheid komen vanwege de jeugdsector bij het thema ‘werk’. Er moet psychosociale ondersteuning komen aan jongeren in nood. En tenslotte moet men werken aan ondersteunende maatregelen zoals kinderopvang en mobiliteit.


Deze Gentse VLD Mandatarissen staan steeds klaar voor u

Sas van Rouveroij :Eerste Schepen en Havenschepen
Christophe Peeters : Schepen van Sport en Financiën
Mathias De Clercq : Schepen van Economie, Werk en Jeugd
Rita Uyttendaele : Schepen van Bevolking en Welzijn.
Geert Versnick : OCMW voorzitter.

Sofie Bracke : gemeenteraadslid
SabineClaeyssens : gemeenteraadslid
Stefaan Noreilde : gemeenteraadslid
Catharina Segers : gemeenteraadslid
Sami Souguir : gemeenteraadslid
Guy Verhofstadt : gemeenteraadslid

Anne Bottequin :OCMW raadslid
Carl De Decker :OCMW raadslid

Johan Beke : Provincieraadslid – fractievoorzitter
Youri Note : Provincieraadslid
Martine Verhoeve: Provincieraadslid.

---------------------------------------------------------------------------------

Een terugblik op 2007.

Ledeberg heeft twee parken bij

Het Gentse stadsbestuur werk al enkele jaren aan een groen kralensnoer aan de Gentbrugse Scheldevallei. Een belangrijk punt daarbij is de omgevingsaanleg van het E3 plein en het Bellevuepark. Gent kreeg voor dit vernieuwende groenproject 125.000 euro van de Vlaamse overheid. Het is wel even wennen aan de nieuwe toegangswegen en nieuwe rotonde aan de Zuiderpoort. Bedoeling is dat automobilisten van uit het centrum sneller hun weg vinden naar de diverse bestemmingen maar dat het verkeer toch veiliger verloopt. Extra brede fiets- en voetpaden maken het de gebruikers van de Zuidertoren ook mogelijk de horeca van Ledeberg te bereiken.

Het grasplein aan de Gaston Crommenlaan onderging een ware metamorfose. Het nieuwe park werd in twee niveaus aangelegd. Een kronkelend pad verbindt de speelterreinen en een polyvalent sportterrein. De Stad zorgde meteen voor een veilige oversteekplaats naar het nieuwe Bellevuepark. Dit nieuwe speelterrein ligt voor een deel op de oude parking van de Volvo garage en paalt aan de Schelde. Zaterdag 5 mei was het zo ver. In aanwezigheid van talrijke buurtbewoners werd het buurtpark ‘E3-plein’ aan de Bellevuewijk feestelijk geopend

Christophe en Sarah Prins en Prinses Karnaval Ledeberg.

Op het dertiende Karnavalbal werden Prins Christophe en Prinses Sarah verkozen. Er was een enorme ambiance en al van bij het begin was zeker dat de opvolging van prins Plasco en prinses Poepelet een spannende strijd zou worden. Het spreekt vanzelf dat er, na afloop van de verkiezing, duchtig gefeest werd in de lokalen van de winnende kandidaten. Prinses Sarah en Prins Christophe vertegenwoordigen Ledeberg Karnaval op tal van carnavalsfeesten en namen als prinsenpaar het voortouw op de 22ste Ledebergse carnavalstoet.

Het Ledebergse karnavalfeest werd gevierd met een lustrum Plateaushow en met de grootste karnavalstoet van de Gentse regio. Vanwege een fiscale aderlating verliep het jaar 2007 voor karnaval Ledeberg onder het charmante thema "Bijdroage Tot Wijkplezier (BTW) inclusief". Een titel met een duidelijk dubbele bodem maar dat zijn we gewoon van Karnaval Ledeberg . Het Ledebergse karnaval blijft uniek en onovertroffenvoor de Gentse regio. Natuurlijk hebben de Ledebergse wagenbouwers ook dit jaar hun uiterste best gedaan om originele, artistieke en humoristische creaties op het publiek los te laten.

OCMW Gent pakt uit met maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het Gentse OCMW tekende in april een overeenkomst met de firma CH Cleaning Services NV uit Gentbrugge. Deze firma zal 3 jaar lang instaan voor het reinigen van de ramen in alle OCMW gebouwen. OCMW voorzitter Geert Versnick: “CH Cleaning Services voldeed aan de ecologische en maatschappelijke voorwaarden om te poetsen met milieuvriendelijk reiningsmateriaal én om leefloners de kans te geven werkervaring op te doen in de job van ramenwasser. Net dit laatste aspect is een volledig nieuw gegeven in de openbare aanbestedingen die OCMW Gent voert met privé firma’s”. Het unieke aan deze openbare aanbesteding is dat het OCMW een tewerkstellingsclausule heeft toegevoegd aan het bestek. Dit houdt in dat het bedrijf een leefloner moet aanwerven voor de duur van het contract met het OCMW.
Meer kansen op de arbeidsmarkt met IKOOK.

De Stad Gent, het OCMW, Horeca Vlaanderen en het Centrum voor Volwassenenonderwijs bundelen de krachten om samen een opleidingsproject voor laaggeschoolde werkzoekenden op te zetten. Voorzitter Guido van Peeterssen was er bij toen Schepen Mathias De Clercq en OCMW voorzitter Geert Versnick het project voorstelden. Meteen een gelegenheid voor de heren om zelf eens de keuken in te duiken. Samen met de cursisten toonden ze hoe je lekkere hapjes maakt. Naar ze zelf zeggen kunnen de heren thuis in de keuken ook hun mannetje staan, en na vandaag geloven we ze ook.

Schepen De Clercq: “Het project IKOOK is het resultaat van de werkgroep die opgericht werd om een oplossing te bieden aan het schrijnende tekort aan personeel in de horecasector. Wie de opleiding achter de rug heeft, krijgt hiervoor van de VDAB een attest, zo maken laaggeschoolden meer kansen op een job in de horeca”. De VDAB zorgde al voor een opleiding tot hulpkok, maar veel werkzoekenden afhaakten omdat het opleidingsniveau te hoog was. Er was nood aan een opleiding op maat van laaggeschoolde werkzoekenden. Daarom zocht Horeca Vlaanderen naar een oplossing bij organisaties die ervaring hebben het werken met deze mensen. Op deze manier kwam men bij het OCMW Gent terecht, die heeft een jarenlange ervaring in het opleiden van laaggeschoolden. Hun kennis en ervaring op het terrein was ook nu van groot belang voor het uitbouwen van dit project.

OCMW voorzitter Geert Versnick: “Het OCMW zorgt voor de uitwerking van de opleiding in een daarvoor ingerichte opleidingskeuken aan het Anseeleplein. De VDAB neemt de algemene coördinatie op zich maar het OCMW Gent stelt een instructeur ter beschikking die de werkzoekenden zal opleiden tot hulpkok en Centrum voor Volwassenenonderwijs verzorgt het theoretische luik van de opleiding”. Het project loopt 1 jaar. Momenteel wordt verder gezocht naar financiële middelenom het project ook in de toekomst te kunnen verder zetten. Het project wil de moeilijkst bemiddelbare werkzoekenden die uit de boot vallen voor andere opleidingen een kans geven om aan de slag te gaan als hulpkok en zo de draad van het maatschappelijk leven terug op te nemen. De lessen bestaan uit lessen keukentechnologie en lessen catering. De cursisten leren ook hoe de bediening verloopt en welke etiquette men moet volgen”. Na de opleiding kunnen de cursisten aan de slag in grootkeukens, in de horeca of rusthuizen of doorstromen naar een opleiding tot kok.

Schepen Mathias De Clercq in de schijnwerper.

Na zijn studies Latijn Moderne Talen aan het Koninklijk Lyceum in Gent ging hij aan de universiteit Gent rechten studeren. Daarna behaalde hij nog een master-na-master in het Europees en internationaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens zijn studententijd profileerde hij zich als progressief liberaal, zo was hij onder meer bestuurslid, politiek secretaris en voorzitter van het LVSV Gent, politiek secretaris van het LVSV, kernlid van de liberale denktank Liberales en politiek commissaris van Jong VLD Gent. In 2006 kwam hij voor het eerst op bij verkiezingen. Met 4.891 voorkeursstemmen verwierf hij zijn eerste politieke mandaat: Schepen van Jeugd, Werk, Economie en Middenstand. Voor de federale verkiezingen van 10 juni 2007 nam Mathias De Clercq, op vraag van lijsttrekker Karel De Gucht en Guy Verhofstadt de eerste opvolgersplaats van de Open VLD kamerlijst voor zijn rekening. Hij haalde 33.002 voorkeurstemmen, het hoogste aantal van alle kandidaat opvolgers. Op 21 december 2007 legde Mathias De Clercq de eed af als federaal parlementslid. Mathias de Clercq is hiermee het jongste lid van de Kamer. Mathias De Clercq is een kleinzoon van minister van Staat Willy De Clercq
Kartelpartners verzuren de sfeer

Bijna een jaar geleden waarschuwde ik als voorzitter van de VLD Gentbrugge dat de kartels van SP.a - Spirit en CD&V - NVA allesbehalve gezond waren, en inderdaad, het is zo ver. Nog geen maand nadat premier Verhofstadt de brokken lijmde van zes maanden geknoei van Yves Leterme en nadat blijkt dat we in het buitenland enorm gezichtsverlies geleden hebben volgen we met verbijstering de nieuwjaarsboodschap van Spirit madam Bettina Gysen. Zij draagt tijdens haar toespraak een hoofddoek om haar ongenoegen te uiten over het Gentse hoofddoekenverbod. Zij vergist zich echter: Gent kent geen hoofddoekenverbod, enkel een verbod op religieuze symbolen voor wie aan een loket zit. Op straat doet iedereen wat hij wil.

Maar mevrouw Gysen beklaagt zich: de SP.a geeft te weinig mandaten aan Spirit die daardoor gehinderd wordt om haar programma uit te voeren. Een analyse van Trends bewijst echter dat kartels, waarbij elke partner met een eigen economisch programma naar voor komt, hun beloftes onmogelijk kunnen waarmaken: het kan niet duidelijker. In Gent had de oude VU één mandataris, maar toen de VU verdween kreeg opvolger Spirit met beduidend minder kiezers toch drie gekozenen in de Gentse gemeenteraad. Dit wil zeggen dat wie SP.a koos in feite links liberaal (Spirit) stemde.

Hetzelfde effect kregen we de afgelopen verkiezingen met het kartel CD&V ~ N-VA. Door kartelvorming kreeg de NVA beduidend meer zetels in het parlement waardoor de Gentse CD&V voorzitter geen parlement zitje veroverde. En nu ex-Volvo baas Peter Leyman zijn ontslag als parlementair geeft is de Gentse CD&V kiezer er helemaal aan voor zijn moeite. Ook hier was het verdict van Trends onverbiddelijk: zowel het streven naar autonomie als het ondernemersgebonden programma van NVA vloekte hardop met het conservatieve programma van de CD&V. En wie heeft de afgelopen maanden de regeringsopdracht van Yves Leterme naar de maan geholpen: de N-VA. En ze zijn er nog trots op, want het is altijd de fout van de anderen.

Sluiting van het postkantoor Ledeberg.

Dit verhaal begon op 19 december 2006 met een vergadering in het Buurtcentrum in de Langestraat. Het postkantoor zou vervangen worden door een postpunt in de Delhaize aan de Brusselsesteenweg. De inwoners van Ledeberg gaven aan dat ze niet gelukkig waren: mensen gaan nu eenmaal liever naar hun vertrouwde postkantoor. Een maand later kwam Staatssecretaris Bruno Tuybens samen met schepen Karin Temmerman naar het Buurtcentrum, ze kregen er van de Ledebergenaren 1.490 handtekeningen onder een petitie om het postkantoor te behouden. Ook hier was ik als plaatselijke open VLD voorzitter aanwezig.

Volgens Bruno Tuybens was de sluiting van zes Gentse postkantoren, waaronder dat van Ledeberg, onherroepelijk. De Post was geen overheidsbedrijf meer en moest in concurrentie gaan. Het aantal klanten dat gebruik maakte van de Post liep flink terug, en vooral: er waren destijds gewoon te veel postkantoren geopend. Een Postpunt zou 85% van de diensten van een postkantoor overnemen en had ruimere openingsuren. Schepen Temmerman wou nog een lokaal aanbieden maar dat wees Bruno Tuybens van de hand: het waren vooral de personeelskosten die te hoog opliepen. Sommige inwoners hopen dat er in het Bedrijvencentrum De Punt nog mogelijkheid is om een postkantoor onder te brengen. Dat kantoor kan de postverwerking van de plaatselijke bedrijven verzorgen en meteen ook ten dienste van de omwonenden staan. Ook deze suggestie volg ik op als voorzitter.
Een boek over de straatnamen van Gentbrugge

Traditiegetrouw organiseert het Cultuurplatform Gentbrugge tijdens de Sinksenkermis een tentoonstelling waarbij een plaatselijke beroemdheid of een typische plek in de kijker gesteld wordt. Zo kwamen heel wat interessante Gentbrugse figuren en onderwerpen aan bod zoals de kunstenaars Marc Sleen en Luc Van Parijs of de werkplaatsen het Arsenaal en de Puntfabriek. In 2007 ging men op zoek naar de herkomst van de straatnamen van Gentbrugge. Een vraag die men zich vaak stelt is: ‘Wat betekent de naam van de straat waar ik woon?’ Want waar je ook woont, die plek heeft een verleden en een zingeving door de naam van de straat.

Auteurs Miche Beeckman, André Capiteyn en Geert Van Doorne realiseerden een schitterend straatnamenboek van 96 bladzijden. Er zijn toponiemen uit de nevelen der tijden die geïnspireerd zijn op de aard van de bodem, de waterlopen, planten en dieren. Daarnaast zijn er de verbindingswegen die de naam van hun bestemming dragen. Kenmerkend zijn de namen die verwijzen naar domeinen, kastelen, grote hoeven, en naar hun bezitters. Van recentere oorsprong is de naamgeving naar verdienstelijke personen. Kortom dit is een publicatie die wellicht vele inwoners van Gentbrugge, maar ook een ruimer publiek aanspreekt. Het boek is te koop in de Stadswinkel, Wilsonplein te Gent, in de boekhandel en bij het Cultuurplatform Gentbrugge, J. Vandermeulenstraat 50, tel. 09 230 00 03.


Gent werkt aan betere huisvesting.

Terwijl er in Ledeberg en Oud-Gentbrugge geklaagd wordt over leegstand en verkrotting slaagt Gent er in om aan de Dampoort de particuliere huisvesting sterk te verbeteren. VLD voorzitter Guido Van Peeterssen volgde de situatie. In 2005 werd er gestart met een grootschalig project waarbij huurders en eigenaars van 218 woningen gecontacteerd werden. Vele huizen waren dringend aan renovatie toe maar soms kon men met eenvoudige ingrepen de leefbaarheid sterk verbeteren. Guido Van Peeterssen: “Het was een erg ambitieus project, sommige woningen hier zijn tot 100 jaar oud. Liefst 58 woningen zijn ingeschreven voor het project en 17 eigenaars besloten hun woning te renoveren zonder renovatiecontract”. Gezien het succes van het project werd er een brochure opgesteld. Bewoners uit andere wijken en andere geïnteresseerden vernemen zo hoe alles in zijn werk gaat.

Guido van Peeterssen: “Mensen met een bescheiden budget kopen een slechte woning voor veel geld en gaan een zware lening aan waardoor ze geen geld meer hebben om de woning te verbeteren. Voordeel hier is dat de bewoners niet alleen deskundig advies kregen, er kwamen ook heel wat veiligheidsrisico’s aan het licht. Wie de werken door een vakman liet uitvoeren kreeg vaak een betere prijs omdat er aan meerdere woningen samen gewerkt werd. Bovendien was er steeds toezicht op de werf zodat er bijkomende garanties waren”.

De stad Gent voorzag hier in een toelage van 50% van de totale kostprijs. En door deskundig advies over de bestaande premies werd de kostprijs van sommige verbouwingen tot 70 % verminderd. Er was ook een tussenkomst in het ereloon van de architect zodat ingrijpende verbouwingen mogelijk werden. Verder was er ook een toelage voor eigenaars die in een billijke huurprijs voorzagen. Bewoners krijgen antwoorden op heel wat vragen en krijgen zicht op hun woonsituatie. Ze worden zich bewust van een aantal problemen zoals veiligheid, energieverbruik, het nut van duurzame bouwmaterialen en komen vaker samen waardoor mensen elkaar beter begrijpen er meer samenhorigheid in de buurt is. Wat mogelijk is aan de Dampoort moet ook op Ledeberg en Gentbrugge mogelijk zijn.

Met Fair Tax bespaart een gemiddeld gezin 2.300 euro.

Als énige partij pleit Open VLD voor een grondige hervorming van de personenbelasting en voor algemene belastingverlaging voor iedereen. Een voorbeeld is de invoering van een Fair Tax waarbij de belastingtarieven van 30% en 45% worden geschrapt. Een gemiddeld gezin met 2 kinderen betaalt 2.300 euro minder belastingen, een alleenstaande spaart 1.266 euro uit en ook gepensioneerden zien hun bijdrage sterk teruglopen. De eenvoud van de Fair Tax laat ons toe een berekening te maken voor een drietal veel voorkomende situaties. Neem een gehuwd koppel met 2 kinderen. De man heeft een belastbaar inkomen van 54.000 euro en de vrouw van 30.000 euro. Zij betalen momenteel 29.794 euro. Met de Fair Tax bedraagt de belasting 27.494 euro, een voordeel van 2.300 euro.

Tweede voorbeeld is dat van een alleenstaande met een belastbaar inkomen van ongeveer 33.700 euro die momenteel 10.971 euro betaalt. Met de Fair Tax zou dit 9.705 euro zijn, of een voordeel van 1.266 euro. Derde voorbeeld is een gehuwd koppel op pensioen waarbij de man het pensioen ontvangt. Deze man met een belastbaar inkomen van 30.000 euro betaalt momenteel 5.392 euro aan belastingen. Na invoering van de Fair Tax betaalt hij nog 4.215 euro, of een verschil van 1.177 euro.

Volgens Tax-Calc, het berekeningsprogramma van de federale overheidsdienst Financiën voor de personenbelastingen zullen gepensioneerden onder een CD&V bewind meer personenbelasting moeten betalen. Zo betaalt een koppel waarvan de man een pensioen ontvangt van 20.000 euro en de vrouw een pensioen van 15.000 euro de staat 4.979 euro belasting. Onder het voorstel van CD&V stijgt dit naar 5.771 euro. Dat komt neer op een verschil van 792 euro, met daarbovenop nog eens de gemeentelijke opcentiemen.

Gentbrugge kermis start vrolijk.

Donderdagavond 17 mei werd de kermis officieel geopend door de Belleman en baljuw Marleen Verliefde. Maar ook de Popkoning heette de genodigden op zijn eigen manier welkom. Schepen Mathias De Clercq werd herkend aan zijn wilde haardos. En dat de flamboyante schepen Versnick na al die jaren aan t’ OCMW zat bewees duidelijk dat politiek niets opbrengt. Maar volgens de Popkoning was het Schepen van Onderwijs Rudy Coddens die het intellectueel niveau van het gezelschap omhoog krikte. Dank zij het werk van de talrijke vrijwilligers en de deelnemende verenigingen had Gentbrugge kermis een goed gevuld programma. Dat is voor een deel te danken aan het VSV dat zorgt voor het sportieve element, maar ook het Tinekes en Boerkes motortreffen zorgde voor animo. Vraag is echter of Gentbrugge kermis volgend jaar nog over een feesttent zal beschikken. Volgens de Dekenij wordt het elk jaar moeilijken om genoeg volk te vinden om de tent recht te krijgen.

Toch is er voldoende volk aanwezig om de tent te vullen. Iedere dag was er animatie voor het hele gezin met optredens, rommelmarkt, petanque, een fietstocht en een sneukeltoer. Cultuurplatform Gentbrugge liet zich niet onbetuigd met twee tentoonstellingen, een aperitiefconcert en de medewerking aan de 37ste internationale Jazzmeeting van de Lazy River Jazz Club in het Dienstencentrum. Ook voor wandelingen in het Volkstuinencomplex en de Gentbrugse Meersen is Cultuurplatform Gentbrugge de partner bij uitstek. En wie alles over tuin- en keukenkruiden wou weten moest naar de lezing van Christian Claus in het Volkstuinencomplex.


Cambio Gent overschrijdt de kaap van 500 gebruikers en breidt verder uit

Wie een bescheiden budget heeft maar graag over een fatsoenlijke wagen beschikt moet slim zijn: kostendelend autorijden is een oplossing. Cambio zorgt voor de wagen en neemt alle kosten voor haar rekening. Met Cambio kan men kiezen uit verschillende wagens. Begin juni werd het aanbod gebreid tot 20 wagens en 6 standplaatsen. Guido Van Peeterssen was erbij toen Schepen Karin Temmerman samen met enkele Cambio gebruikers de nieuwe standplaats te Ledeberg onthulde en twee nieuwe wagens in gebruik nam. Cambio. Na Ledeberg komen en nog meer Cambio standplaatsen, zowel in de stad als de deelgemeenten. Guido Van Peeterssen: “Er zijn meer steden in Vlaanderen waar Cambio actief is, maar Gent speelde een belangrijke rol. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk verkeer uit het centrum te weren”.

Eco Happening in Bedrijvencentrum De Punt

Eind juni was er in Bedrijvencentrum De Punt in de Kerkstraat te Gentbrugge een heuse Ecobeurs. Net nu de brandstofprijzen en de tarieven voor gas en elektriciteit weer omhoog gaan kon men in De Punt terecht om te leren hoe energie te besparen en welke ecologische producten het leven aangenamer maken. De beurs werd plechtig geopend door Tim Hermans, de kabinetschef van minister Moerman: “Mevrouw Moerman heeft al heel wat inspanningen op gebied van ecologie en technologie geleverd. Zo heeft de minister onlangs 92 miljoen euro uitgetrokken voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke productieprocessen. Vorig jaar was dat 54 miljoen euro. En nieuwe bedrijventerreinen kunnen op een flinke steun rekenen als het elektriciteitsverbruik alleen afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.

Daarna was er een goed gevulde studienamiddag. Als plaatselijk VLD voorzitter merkte ik hoe Gent er in slaagde om tewerkstelling met zorg voor het milieu te combineren en hoe grote milieuprojecten in de Gentse haven een vaste plaats verworven hebben. Peter Tom Jones, onderzoeker aan de KULeuven, gaf uitleg hoe lokale besturen het best omgaan met klimaatsbedreigingen. Een delegatie van de Antwerpse gemeente Schelle gaf meer uitleg over succesvolle ecologische projecten in hun gemeente. Als afsluiter was er een voorstelling van het Eco City concept, de eerste winkel met uitsluitend ecologische producten en toepassingen. In Eco City op het bedrijvencentrum Gentbrugge kan men terecht onder één dak een selectie van ecologisch verantwoorde producten voor huis en tuin.

Gentbrugse boerenmarkt doet het goed

Na één jaar boerenmarkt was het feest op de terreinen van voormalige Trefil Arbed site. De boerenmarkt Gentbrugge is een initiatief van Bedrijvencentrum De Punt, oud-werknemers van Trefil-Arbed en vzw Plattelandsontwikkeling. Op een boerenmarkt verkopen landbouwers hun eigen producten, eventueel aangevuld met producten van collega’s. Het aanbod is daarom seizoensgebonden maar sommige telers slagen er in om hun klanten geruime tijd te voorzien. Het echtpaar Dupont komt elke woensdag naar Gentbrugge, op vraag van hun klanten zorgen ze voor lekkere vastkokende aardappelen. Die waarderen het dat ze voor een aantrekkelijke prijs een goede en constante kwaliteit krijgen. De Gentbrugse boerenmarkt trok van bij het begin veel bezoekers. Van zodra het marktaanbod op gang komt worden er tot 400 bezoekers geteld. Dat maakt de Gentbrugse boerenmarkt tot één van de beste van Gent. Al jarenlang vinden er boerenmarkten plaats in de Brugse Poort (Charles l’ Epéeplein), op de Blaisantvest (aan parking Sint-Lucas ziekenhuis), in Oostakker (Oude Bareel) en Sint-Amandsberg (Halvemaanstraat). Sinds 23 mei is er een zesde boerenmarkt in de Scandinaviëstraat.
Dienstencentrum Ledeberg wordt in ere hersteld.

Het Dienstencentrum Ledeberg is nauw verbonden met de geschiedenis van deze volkse en feestvierende Gentse deelgemeente. De sporen gaan terug tot in 1878 toen notaris Eggermont de voorbouw realiseerde. In 1897 kocht de gemeente Ledeberg het geheel en in 1902 werd het grondig verbouwd. Het complex bied onderdak aan alle gemeentelijke diensten. Toen de feestzaal door de brandweer afgekeurd werd bleek dat het complex niet langer beantwoorde aan de huidige veiligheidsnormen

Gent trok een budget van 7,5 miljoen uit. Schepen Christophe Peeters: “Het is de bedoeling om Ledeberg een dienstencentrum aan te bieden dat de naam waardig is”. Architectenbureau Jan De Vylder koos voor een concentratie van alle functies in het hoofdgebouw, dit in het kader van duurzaam bouwen en rationeel energieverbruik. Op de binnenkoer worden alle koterijen afgebroken, een gebouw voor de gebuurtedekenij en een karaktervol bijgebouw van 1909 blijven behouden. Er komt achter het gebouw wel een toren waar de liften voor de feestzaal en de politie komen. Schepen Peeters hoopt dat het vooropgestelde budget niet overschreden wordt want als er genoeg geld is krijgt het gebouw nog een mooie glazen luifel.

De grootste vernieuwing is gereserveerd voor de politie: die krijgt haar balie en de verhoorruimtes op het gelijkvloers. Maar de ongebruikte dakverdieping wordt verbouwd tot landschapskantoor. Architect De Vylder: “Aan de voorkant heeft de politie een mooi panoramisch uitzicht op Ledeberg, en aan de andere kant op Gent. Er werd met alle gebruikers, en vooral met de politie langdurig gepraat om tot de meest optimale oplossing te komen”. Geen vierkante meter blijft onbenut: de kelderruimtes worden ingericht als bergruimte en het oude cachot wordt verbouwd tot publiek sanitair. Schepen De Caluwe: “Ledeberg is altijd gekend voor zijn carnaval en zijn feesten. Met deze investering willen we het sociaal leven uitbouwen zodat het zijn oude glorie en stijl hervindt”.

De Dienst bevolking blijft op zijn huidige plek maar krijgt een comfortabele balie en voldoende archiefruimte. De Trouwzaal wordt uitgebouwd tot een volwaardige receptieve ruimtemet een kleine foyer. Schepen Peeters: “Ook het oude vredegerecht wordt omgebouwd tot een receptieve ruimte van 72m2, Ledeberg kampt chronisch tekort aan vergaderruimte”. De Feestzaal blijft op de verdieping maar wordt omgedraaid. Er komt een flexibele toneelinfrastructuur en een origineel uitgebouwde artiestenruimte. De halfronde annex wordt als foyer geherwaardeerd en er komt een vestiaire en sanitair. Ook de akoestiek wordt merkbaar verbeterd. Geluid zal niet langer hinderlijk zijn voor de buren. De komende jaren moeten alle diensten die in het Dienstencentrum gehuisvest zijn wel verhuizen. Het geheel moet afgewerkt zijn tegen 2010, tegen dan zal iedereen wellicht erg tevreden zijn.

Labels: ,

Monday, January 21, 2008

Nieuwjaarsreceptie Open VLD in Europa Hotel.

Open VLD heeft het goed gedaan in Gent de afgelopen jaren. In 2006 wonnen we meer dan 2000 stemmen bij en behielden onze 11 zetels in de gemeenteraad. We onderhandelden een goed bestuursakkoord met heel wat liberale accenten, 4 schepenen en het voorzitterschap van het OCMW. Ook in de fractie van de Provincie levert Gent opnieuw de fractievoorzitter. Het bestuursakkoord hebben we eind vorig jaar vertaald in een stevig en evenwichtig budget en een duurzaam ontwikkelingsplan voor Gent. In 2007 legden we zonder schroom onze eigen liberale accenten in het beleid van onze stad.

Bij de parlementsverkiezingen in juni werd Open VLD opnieuw de grootste partij van Gent, maar toch gingen we licht achteruit. Samen met onze vrienden van de MR blijven we echter de grootste politieke familie van België. Tijdens de ellenlange regeringsonderhandelingen namen we onze verantwoordelijkheid, en slaagden we er in een zeer liberaal sociaal economisch programma er door te krijgen. Jammer genoeg strandde Oranje-Blauw op communautaire klippen. Zonder de tussenkomst van premier Verhofstadt was er nog steeds geen regering.

Het jaar 2008 wordt opnieuw een cruciaal politiek jaar. Open VLD is klaar voor de strijd, met een duidelijke positionering, die teruggrijpt naar de wortels van het liberalisme. Want we zijn een liberale partij die gelooft in de kracht en de spontane solidariteit van een maatschappij die gestoeld is op "vrijheid en verantwoordelijkheid". Open VLD heeft geen schrik voor veranderingen en beschouwt de toekomst als een uitdaging en niet als een bedreiging voor "verworven rechten". We willen een maatschappij die kansen schept voor elkeen, ook voor de zwaksten in de maatschappij. Die liberale boodschap is de enige die echte, duurzame oplossingen aanreikt voor de uitdagingen van de snel veranderende wereld waarin we vandaag leven.

Om u te danken voor uw steun, om samen terug te blikken op 2007, en om vooruit te kijken naar de uitdagingen van 2008, organiseert Open VLD Gent, samen met al haar lokale afdelingen, de VLD Senioren en Jong VLD een grote Nieuwjaarsreceptie op zondag 27 januari 2007 om 11u in het Europahotel, Gordunakaai 59 te Gent.

Namens Open VLD Gent, Mick Daman

Labels: , , ,

Sunday, January 20, 2008

Nieuwjaarsconferentie van de Henri Story Kring

“Evolutie in onze maatschappij burgerlijk en liberaal bekeken” is een conferentie gaat door op woensdag 23 januari in het Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent. Onthaal vanaf 17 uur. Volgende sprekers worden verwacht.

Rik Carpentier directeur van het Ondernemingsloket Eunomia: “Nieuwigheden en veranderingen sinds de zomer 2007”. David Boelens, directeur beurshuis Weghsteen Driege: “Effecten aan toonder, het einde van een hobby”. Henri Story Kring: korte toelichting bij de actie “Niet U maar de provincie Oost-Vlaanderen leeft boven zijn stand”. Cathy De Waele, namens de Liberale Mutualiteit: “De integratie van de kleine risico's in de verplichte verzekering”. Liberales: “Het Oxfordmanifest Oud en Verjongd , maar nog steeds actueel sinds 60 jaren”.

Graag uw komst aanmelden: info en contact: 0486 67 35 45. Mail: henri.story.kring@telenet.be

Labels:

Wednesday, January 16, 2008

Gids voor Oost-Vlamingen nu met kalender 2008

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen brengt vanaf 2008 een vernieuwde 'Gids voor Oost-Vlamingen' uit. Deze gids bevat de provinciale dienstverlening in trefwoorden, een voorstelling van de provincieraad en de deputatie en een overzicht van de administratieve diensten en de provinciale scholen. Nieuw in deze editie is de kalender voor 2008, met daarin alle reeds geplande activiteiten van het provinciebestuur in 2008 én voldoende schrijfruimte voor de persoonlijke agenda.

De Gids is met andere woorden een onmisbaar informatie- én gebruiksinstrument voor elke Oost-Vlaming. Iedereen kan vanaf begin januari een gratis exemplaar van de Gids bekomen, bij voorkeur af te halen op verschillende locaties verspreid in Oost-Vlaanderen. De Gids kan eventueel ook aangevraagd worden bij de dienst Communicatie van het provinciebestuur. De dienstverlening in trefwoorden kan ook geraadpleegd worden op www.oost-vlaanderen.be Over de provincie > Communicatie > Gids voor Oost-Vlamingen.

Guido Van Peeterssen.

Labels: